Ceny eksportu produktów rolnych pozostają niskie

udostępnij na:

Eksport oliwek i oliwy z oliwek z UE wzrósł najbardziej pod względem wartości w porównaniu z rokiem, bo o 58%, głównie z powodu wysokich cen.

Wywóz kawy, herbaty, kakao i przypraw pozostał na wysokim poziomie, ze zwyżką wartości o 25%. Wynika to głównie z większych o 49% cen i wolumenów wysyłki pasty kakaowej, masła i proszku. UE pozostaje jednak importerem netto tych produktów.

Eksport cukru i izoglukozy wzrósł ponad dwukrotnie pod kątem wartości 143% w porównaniu z tym samym okresem w roku 2023. Wolumeny eksportu zwiększyły się o 184%, co uczyniło UE ponownie eksporterem netto, podczas gdy ceny spadły o 14%.

Z drugiej strony wartość eksportu zbóż z UE zmalała 13%. Wyjaśnia to obniżka cen o 18%, podczas gdy wolumeny wysyłki wzrosły o 6%. Preparaty zbożowe pozostały pierwszym eksportem UE, stabilnym na poziomie 16,2 mld EUR między styczniem a sierpniem. Wyjaśnia to 11% zwyżka wolumenu i 9% obniżka ceny.

Eksport olejów roślinnych również zmniejszył się o 35%, z powodu zarówno spadku cen, jak i wolumenów o 22%.

 

źródło: Grupa Azoty