II FESTIWAL POLSKIEJ ŻYWNOŚCI #KUPUJŚWIADOMIE

udostępnij na:

– Pokazujemy polską żywność w jej najlepszym, jakościowym wydaniu – powiedział w niedzielę minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski otwierając II Festiwal Polskiej Żywności, który odbywał się na PGE Narodowym w Warszawie.

Sukces polskiego rolnictwa

Szef resortu rolnictwa podkreślił dorobek naszego rolnictwa, które w ciągu dwudziestu lat członkostwa w Unii Europejskiej bardzo się zmodernizowało, a polskie produkty żywnościowe zdobywają uznanie konsumentów na całym świecie.

– Pamiętacie państwo nasze obawy przed wejściem do UE, że zachodnia żywność zaleje polskie sklepy? Tymczasem to nasza żywność zdobywa rynki, a wartość jej eksportu w ciągu tych 20 lat wzrosła dziesięciokrotnie – podkreślił szef resortu rolnictwa.

– Eksport polskiej żywności to duma dla nas wszystkich. Nasz eksport rośnie rok do roku o 8-10 proc. – dodał uczestniczący w otwarciu dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, organizatora Festiwalu Henryk Smolarz.

Promocja żywności

Minister zwrócił uwagę, że takie wydarzenia jak dzisiejsze są wyśmienitym miejscem do bezpośredniego kontaktu producenta z konsumentem. Ponadto Festiwal jest miejscem, które odwiedzają nie tylko mieszkańcy Warszawy, ale także goście z zagranicy.

– Nasi goście obserwują, próbują i oceniają te wyroby, a później tę opinię przekazują swoim znajomym. Mamy się czym pochwalić i to tutaj widać – dodał minister.

– Nadal potrzebne są działania promocyjne zarówno w Polsce, jak i za granicą – dodał dyrektor Henryk Smolarz.

Szef Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa potwierdził również potrzebę kontynuowania akcji skierowanej do konsumentów #KupujŚwiadomie. Zwrócił uwagę na oznakowania produktów specjalnymi logotypami, które ułatwiają właściwe rozpoznanie produktu.

– Bardzo ważna jest świadomość konsumentów. Bardzo potrzebne są informacje zawarte na opakowaniach produktów, choć czasem są zbyt słabo czytelne – stwierdził minister Czesław Siekierski.

– Informacja to sedno zagadnienia – podkreślił szef resortu rolnictwa.

Wsparcie rolników

Szef resortu rolnictwa podkreślił, że trudne warunki atmosferyczne wpłynęły na kondycję gospodarstw rolnych i dlatego rząd przygotował różne instrumenty wsparcia rolników zarówno z budżetu krajowego, jak i budżetu unijnego.

Przygotowania do prezydencji

Minister przypomniał, że od 1 stycznia 2025 roku Polska będzie przewodziła Radzie Europy. Poinformował o trwających przygotowaniach do naszej prezydencji.

II Festiwal Polskiej Żywności

W trakcie dzisiejszego wydarzenia odbywają się również panele dyskusyjne. W jednym z nich, o produktach lokalnych, udział wziął minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski.

– Kontakt międzyludzki, bezpośredni kontakt producenta z konsumentem, to wytworzenie wzajemnej relacji, zrozumienie problemów – stwierdził minister.

Szef resortu rolnictwa zwrócił uwagę, że możliwości takiego kontaktu daje właśnie Festiwal Żywności.

– To nie tylko skracanie łańcucha żywnościowego, ale także początek wzajemnych relacji i możliwość uzyskania bezpośrednich informacji o konkretnym produkcie i sposobie jego wytwarzania – powiedział minister.

– Pamiętajmy, że w łańcuchu żywnościowym wszystko zaczyna się od rolnika – dodał minister Czesław Siekierski.

W dzisiejszym wydarzeniu uczestniczy blisko 120 producentów posiadających przynajmniej jeden ważny certyfikat lub jedno z oznaczeń: PRODUKT POLSKI, produkcja ekologiczna UE, Poznaj Dobrą Żywność, Integrowana Produkcja, Wolne od GMO, QAFP, QMP, Jakość Tradycja, PRODUKT TRADYCYJNY, ChNP, ChOG, GTS lub prowadzących działalność w ramach rolniczego handlu detalicznego, w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej.

W trakcie Festiwalu odbywają się pokazy kulinarne przygotowane przez organizacje branżowe oraz otwarte panele dyskusyjne z udziałem ekspertów, którzy opowiadają o polskich produktach wysokiej jakości i pokazują, jak gotować szybko, smacznie i zdrowo, wykorzystując produkty od rodzimych wytwórców.

Festiwal to wydarzenie służące przede wszystkim zwiększeniu świadomości konsumentów nt. polskiej żywności wysokiej jakości oraz promocji żywności z oznaczeniami i certyfikatami w ramach uznanych przez MRiRW systemów jakości.

Konsumenci mają w ciągu tych dwóch dni wyjątkową okazję, by przed zakupem porozmawiać z regionalnymi producentami o ich wyrobach. Lokalni wytwórcy to ludzie z pasją, która sprawia, że są najlepszymi ambasadorami polskiej żywności. To dzięki nim II Festiwal Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie jest prawdziwym świętem dla smakoszy i koneserów rodzimej kuchni oraz polskich produktów prosto od lokalnych wytwórców.

 

Źródło: MRiRW