Po rekordowym wzroście cen cukru w 2023 r. powierzchnia buraków cukrowych w UE osiągnęła 6-letni szczyt wynoszący ponad 1,6 mln ha.
Ceny te zaczęły maleć i przewiduje się, że będą dalej spadać, podczas gdy konkurencja o użytkowanie gruntów przez inne uprawy prawdopodobnie wzrośnie, dlatego powierzchnia buraków cukrowych prawdopodobnie powoli zmniejszy się do 1,44 mln ha w 2035 r.
Oczekuje się, że plony buraków cukrowych będą powoli maleć z powodu częstszych niekorzystnych zjawisk pogodowych i zmniejszonej dostępności środków ochrony roślin. Później w okresie prognozowania, gdy na rynku pojawią się alternatywy dla zakazanych substancji neonikotynoidowych, spadek plonów buraków cukrowych powinien wyhamować. Przewiduje się, że do 2035 r. średni plon buraków cukrowych w UE ustabilizuje się na poziomie 72 t/ha.
W wyniku zmian w obszarze i plonach, prognozuje się, że produkcja cukru w UE pozostanie stosunkowo stabilna, obniżając się ze średnio 15,4 mln ton do 15,3 mln ton w 2035 r.
źródło: Grupa Azoty