Pomimo większych ograniczeń w zakresie poprawy plonów, produkcja roślinna w UE może nieznacznie wzrosnąć w przyszłości, w szczególności napędzana produkcją roślin oleistych. Plony mogą pozostać dość stabilne, ponieważ pozytywne skutki ulepszonych zrównoważonych praktyk rolniczych i technologii przeciwdziałają negatywnym skutkom zmiany klimatu oraz zmniejszonej dostępności i przystępności cenowej środków produkcji.
Ponieważ plony mogą pozostać stabilne, wzrost produkcji będzie bardziej zależny od rozwoju obszarów. W związku z tym prawdopodobnie wystąpi pewna konkurencja między różnymi uprawami, napędzana ich rentownością, zmieniającymi się regionalnie warunkami pogodowymi i zmieniającym się popytem, np. mniejsze zużycie paszy i biopaliw. W rezultacie rośliny oleiste i białkowe prawdopodobnie zyskają kosztem zbóż i buraków cukrowych.
W przypadku produkcji zwierzęcej w UE mogą istnieć pewne ograniczenia związane ze zmieniającymi się preferencjami konsumentów, a obawy społeczne pozostają istotnymi czynnikami, wraz z rentownością i ramami regulacyjnymi dla dalszej ekspansji. W efekcie produkcja mięsa w UE będzie nadal spadać, choć z wyjątkiem drobiu, a także produkcja mleka w UE, co będzie spowodowane zarówno zmniejszeniem liczby krów, jak i niższym wzrostem produktywności.
Źródło: Grupa Azoty