Polagra – smak, wysoka jakość i tradycja

udostępnij na:

W dniach 4-6 października 2021 r. na terenach Międzynarodowych Targów Poznańskich, które obchodzą w tym roku jubileusz 100-lecia, odbyły się targi Polagra. Uroczystego otwarcia targów dokonał Grzegorz Puda, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa reprezentowali: Małgorzata Gośniowska-Kola, Dyrektor Generalny i Krzysztof Dec, Zastępca Dyrektora Generalnego.

Podczas otwarcia Grzegorz Puda podkreślił, że targi Polagra mają najdłuższą tradycję biznesową w Polsce i cieszą się uznaniem na całym świecie. – To największa w naszym kraju ekspozycja promująca żywność, technologie dla branży spożywczej, a także urządzenia i rozwiązania dla gastronomii – podkreślił szef resortu rolnictwa. Zwrócił również uwagę, że dzięki ciężkiej pracy rolników mamy zapewnione bezpieczeństwo żywnościowe i dlatego wspieranie polskiego rolnictwa jest jednym z kluczowych priorytetów rządu. – Chcemy promować polską  żywność nie tylko jako hit eksportowy, ale także wśród Polaków. Ponieważ przede wszystkim Polacy powinni korzystać z tego, że nasi rolnicy wytwarzają zdrową, smaczną żywność wysokiej jakości – dodał Grzegorz Puda. Stwierdził również, że targi Polagra są doskonałą okazją do zapoznania się z najnowszymi osiągnięciami techniki i technologii.

Ważnym wydarzeniem w czasie Polagry było spotkanie  delegacji polskiego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi  i Ministerstwa Rolnictwa Palestyny. Spotkaniu przewodniczyli: ze strony polskiej Minister Grzegorz Puda, ze strony palestyńskiej Minister Rolnictwa tego kraju Ryiad M.Y. Attari.

W czasie spotkania omówiono m.in. stan wzajemnej współpracy i kwestie dostępu do rynku palestyńskiego dla produktów rolno-spożywczych z Polski oraz możliwości rozwoju wymiany handlowej.  Podsumowaniem rozmów było podpisanie Memorandum o porozumieniu między Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi RP a Ministrem Rolnictwa Palestyny o współpracy w dziedzinie rolnictwa. – Jestem przekonany, że stanie się ono impulsem do pogłębienia naszych kontaktów dotyczących sektora rolno-spożywczego – powiedział minister Grzegorz Puda po podpisaniu dokumentu.

Delegacja Palestyńska w towarzystwie Ryszarda Bartosika, Sekretarza Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz m.in. kierownictwa KOWR w osobach Małgorzaty Gośniowskiej-Koli i Krzysztofa Deca zwiedziła targowe ekspozycje.

Ekspozycja tegorocznej imprezy zbudowana była w oparciu o trzy równoległe salony FOOD, FOODTECH oraz HORECA. W części FOODTECH można było zobaczyć maszyny i urządzenia. Salon FOOD przedstawił propozycję dla kupców z sieci handlowych, przedstawicieli hurtowni spożywczych, a także sektora HoReCa.

Targom towarzyszyły też inne wydarzenia, w których wiodącą rolę odgrywały: smak, wysoka jakość i tradycja. Odbywały się m.in. warsztaty kulinarne, które poprowadzili znakomici szefowie kuchni, konkursy, seminaria i specjalistyczne panele dyskusyjne.

 

źródło: KOWR