Produkcja roślin strączkowych i soi wzrośnie najbardziej

udostępnij na:

Produkcja roślin oleistych i białkowych ma wzrosnąć do 31,8 mln ton w 2035 r.


Przyczynami tej ekspansji są m.in. wspierająca polityka UE w zakresie roślin białkowych, zmieniające się praktyki rolnicze poprzez zmiany upraw, programy badań i innowacji w rolnictwie UE oraz rosnący popyt na białka roślinne, co będzie miało szczególnie pozytywny wpływ na zwiększenie zapotrzebowania na rośliny strączkowe. Chociaż przewiduje się, że produkcja rzepaku spadnie o 3,2% do 2035 r., to słonecznika ma wzrosnąć o 3%.

Oczekuje się, że ekspansja produkcji roślin oleistych będzie napędzana 30% wzrostem produkcji soi napędzanym oczekiwaniami wzrostu produktów etykietowanych, tj. bez GMO, a także 42,2% wzrostem produkcji roślin strączkowych. W związku z tym, ceny producentów roślin oleistych i białkowych spadną po osiągnięciu szczytu w latach 2021–2023, przy czym zaczną ponownie rosnąć, choć w znacznie wolniejszym tempie wynoszącym 0,9% rocznie.

 

Źródło: Grupa Azoty