Dostawy mleka w UE pozostały stabilne, pomimo spadających, ale nadal stosunkowo wysokich cen mleka surowego w UE.
Za tą stabilnością zmiany w dostawach mleka surowego pozostały bardzo niejednorodne w poszczególnych krajach UE. Dostawy mleka surowego spadły w Irlandii, Francji i we Włoszech. Natomiast większa podaż mleka notowana jest w Belgii, Niemczech i w Polsce, co ilustruje wpływ innych czynników niż ceny mleka surowego, tj. wpływ pogody, zmiany strukturalne itp.
Według danych stado mleczne w UE kontynuowało długoterminowy trend spadkowy, a więc o 1,7%. Z drugiej strony korzystne warunki pogodowe i odpowiednio lepsza dostępność i jakość paszy przyczyniły się do wzrostu zarówno wydajności mlecznej o 1,8%, jak i suchej masy mlecznej. Ogólnie rzecz biorąc, dostępność stałych składników mleka wzrosła bardziej niż podaż mleka surowego w UE, bo o 0,7% dla tłuszczu mlecznego i o 0,6% dla proszku mlecznego.
Źródło: Grupa Azoty