Światowa produkcja mięsa wieprzowego w 2025 r. ma spaść o 1 procent

udostępnij na:

Globalna produkcja w 2025 r. ma zmaleć o 1 procent do 115,1 mln ton, ponieważ niższa produkcja w Chinach i Unii Europejskiej z nawiązką rekompensuje wzrost produkcji w Stanach Zjednoczonych, Wietnamie i Brazylii.

Produkcja wieprzowiny w Wietnamie będzie wyższa o 3 procent do 3,8 mln ton w związku z oczekiwaną ekspansją stada, ponieważ sektor trzody chlewnej konsoliduje się i poprawia zarządzanie afrykańskim pomorem świń (ASF).
Również produkcja w Brazylii będzie większa o 1 procent do 4,6 mln ton w związku z silnym popytem eksportowym i łagodzeniem kosztów nakładów.
Pomimo poprawy rentowności sektora w 2024 r. prognozuje się, że produkcja wieprzowiny w Chinach będzie niższa o 2 procent i wyniesie 55,5 mln ton, gdyż zmniejszone pogłowie loch spowodują mniejszą liczbę zwierząt dostępnych do uboju.
Także produkcja w Unii Europejskiej będzie mniejsza o 2 procent do 20,9 mln ton, ze względu na spodziewane niższe ceny wieprzowiny.

 

Źródło: Grupa Azoty