Większy eksport mięsa ma zrównoważyć spadek wywozu zwierząt żywych

udostępnij na:

Eksport zwierząt żywych z UE będzie stopniowo spadał o 3,2% rocznie do 2035 roku z powodu zwiększonej konkurencji, mniejszej liczby zwierząt dostępnych na wysyłkę i obaw o dobrostan zwierząt w transporcie dalekobieżnym.

Jednak wywóz mięsa z UE ma nadal rosnąć rocznie o 0,9% do 2035 r., głównie z powodu utrzymującego się lub rosnącego popytu ze strony partnerów handlowych i częściowego zastąpienia eksportu mięsa żywym. UE będzie nadal eksportować przede wszystkim na rynki w krajach sąsiednich, tj. Wielka Brytania, Turcja, Bałkany, Bliski Wschód i Afryka Północna.

Import wołowiny z UE zmalał z powodu ograniczonej podaży z Brazylii, która znalazła bardziej satysfakcjonujące rynki w innych częściach świata. W nadchodzących latach przywóz wołowiny do UE może zwiększać się jedynie o 0,6% rocznie i osiągnąć 343 tys. ton do 2035 r., na co wpływ będą miały ograniczone dostawy z UE, spadek spożycia, ale utrzymujący się popyt na niektóre produkty.

 

Źródło: Grupa Azoty